Wanneer krijg ik vrijstelling van overdrachtsbelasting?

Wanneer krijg ik vrijstelling van overdrachtsbelasting?

Geschreven door Jan-Joost van Dijk RM/RT op 8 mei 2023

Van der Sande Makelaars: "Om daar antwoord op te geven is het goed om uit te leggen wat overdrachtsbelasting eigenlijk is. Overdrachtsbelasting is belasting die je betaalt bij de overdracht van je woning. Je betaalt deze belasting alleen bij bestaande woningen, dus niet bij nieuwbouw, en bedraagt meestal zo’n 2 procent van de aankoopwaarde.

In sommige gevallen hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar die een woning kopen tot 440.000 euro zijn vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting. Hierbij maakt het niet uit of het de eerste, tweede, derde of misschien wel vierde koopwoning is. Je mag echter wel maar één keer gebruik maken van de vrijstelling. Heb je hem bij de koop van je tweede huis al gebruikt en koop je nu je derde huis, dan vervalt de vrijstelling.

Verder heb je als koper een verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling nodig om aanspraak te maken op de vrijstelling. In deze verklaring staat aan welke voorwaarden je moet voldoen. Door het tekenen van de verklaring, geef jij aan dat je ook daadwerkelijk aan deze voorwaarden voldoet. Deze verklaring kun je downloaden op de website van de Belastingdienst.

Enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking voor de vrijstelling te komen:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar op het moment van het ontvangen van de vrijstelling

  • Je gaat en blijft voor bepaalde tijd zelf in de woning wonen

  • Je betaalt niet meer dan 440.000 euro voor de woning

  • Je hebt nog niet eerder aanspraak gemaakt op de vrijstelling

Ben jij wel tussen de 18 en 35 jaar, maar je partner niet? Dan kun jij gewoon aanspraak maken op de vrijstelling. Je partner betaalt dan wel de 2 procent overdrachtsbelasting over zijn of haar deel van de koopsom."

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie