Alles wat je moet weten over het verhogen van je hypotheek
Geschreven door Claudia Haverland - Cools op 22 september 2023Het verhogen van je hypotheek kan een slimme zet zijn om financiële doelen te bereiken, zoals het financieren van een verbouwing, het aflossen van schulden anders dan de hypotheek of het investeren in nieuwe kansen. Echter voordat je besluit je hypotheek te verhogen is het belangrijk de mogelijkheden, stappen en risico's zorgvuldig in kaart te laten brengen en door te nemen met een hypotheekadviseur.
De mogelijkheden
Er zijn verschillende redenen waarom je jouw hypotheek wenst te verhogen en er zijn verschillende manieren om dit te doen.
1. Hypotheekherziening
Dit houdt in dat je jouw bestaande hypotheek vervangt door een nieuwe, eventueel hogere lening. Hierdoor kun je meer financiële ruimte creëren.
2. Tweede hypotheek
Als je de bestaande hypotheek niet wil aanpassen, kun je een tweede hypotheek overwegen. Deze wordt boven op je hypotheek geplaatst en geeft je extra financiële ruimte.
3. Overwaarde benutten
Als de waarde van je huis is gestegen sinds je de hypotheek hebt afgesloten, kun je overwegen de overwaarde te benutten door je hypotheek te verhogen.
De stappen
Om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor meer financiële ruimte, vindt eerst een oriëntatiegesprek plaats. Daarnaast wordt gekeken naar de motieven waarom je de hypotheek zou willen verhogen. Je moet het a. kunnen betalen, maar de bank moet er b. ook vertrouwen in hebben dat het geld goed besteed wordt. Vervolgens krijg je een professioneel advies van de hypotheekadviseur. Daarmee krijg je inzicht in de verschillende mogelijkheden en wordt een strategie op maat ontwikkeld. Wanneer dat traject is afgerond, ga je in gesprek met potentiële geldverstrekkers. De aanbiedingen en voorwaarden die je vervolgens krijgt, leg je naast elkaar om te vergelijken. Tot slot verzamel je de vereiste financiële documenten en vul je de aanvraagformulieren in.
De risico’s
Het hebben van extra financiële ruimte klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Er zitten echter wel risico’s aan vast. Het is ook niet voor niets dat er eerst een grondige beoordeling plaatsvindt van de geldverstrekker voordat de extra hypotheek wordt toegekend. Je krijgt namelijk te maken met een verhoogde schuld, met als gevolg hogere hypotheeklasten. Een ander risico is dat de waarde van je woning daalt, waardoor je in een situatie terecht kan komen waarin de hypotheeklast hoger is dan de waarde van je woning met alle gevolgen van dien. Een hogere hypotheeklast betekent ook minder financiële flexibiliteit bij onverwachte toekomstige uitgaven.
Het verhogen van je hypotheek biedt zeker diverse mogelijkheden om je financiële doelen te realiseren. Het is echter belangrijk om de beslissing goed te overwegen, professioneel advies in te winnen en de mogelijke risico's te begrijpen voordat je verder gaat. Door zorgvuldig te plannen en bewuste keuzes te maken, kun je de voordelen van het verhogen van je hypotheek maximaliseren en de risico's minimaliseren.