Nieuwbouwweetjes

Als Nieuwbouwspecialist hebben wij uiteraard veel kennis van de nieuwbouwmarkt. Dagelijkse spreken wij vele huizenkopers die uiteraard nog niet zo thuis zijn in deze materie. Onderstaand een aantal belangrijke zaken voor iedereen die interesse heeft in het kopen van een nieuwbouwwoning.


Koopsom Vrij Op Naam (VON)

Vrij op naam wil zeggen dat de kosten voor het overdragen van de woning voor rekening zijn van de verkoper. Nieuwbouwwoningen worden over het algemeen altijd op basis van 'Vrij op Naam' verkocht. Een interessant voordeel van circa 3% (van de koopsom) voor de koper van een nieuwbouwoning. Bestaande woningen worden doorgaan verkocht op basis van Kosten Koper (k.k.).

De kosten die je op basis van VON voor rekening van verkoper zijn:
-Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom)
-Kosten van de notaris voor het opmaken van de leveringsakte
-Kosten voor de inschrijving van de woning bij het Kadaster.

Let op: notariskosten voor de opmaak van een eventuele hypotheekakte zijn wel voor rekening van de koper.

Koop-/aannemingsovereenkomst

Indien u besluit een nieuwbouwwoning te kopen zal er een koop-/aannemingsovereenkomst worden opgemaakt. In deze overeekomst staat precies omschreven wat uw rechten en plichten zijn bij aankoop maar ook die van de bouwonderneming, Kijk voordat u tekent goed na waar u precies voor tekent. Wat is wel of niet inbegrepen bij de woning. In de verkoopbrochure, omschrijving of tekeningen kunt deze informatie terug vinden. Indien er informaie ontbreekt of u weet het niet helemaal zeker, neem dan contact op met kopersbegeleider van de verkopende partij of als deze er niet is met de verkopende makelaar.

Garantie

Het beste is het als u een nieuwbouwwoning koopt met een garantie- of waarborgregeling zoals Woningborg, SWK of Bouwgarant. Indien de bouwer tijdens de bouw failliet gaat zal de woning toch voor u worden afgebouwd. Het waarborg- of garantiefonds zal de extra kosten voor het afbouwen op zich nemen. Een extra garantie van zes jaar voor veel onderdelen van uw nieuwe woning is een bijkomend voordeel.
Let op als u een woning koopt met deze garantie- of waarborgregeling dat u een officieel certificaat ontvangt voordat u naar de notaris gaat voor de overdracht van de grond. Heeft u deze niet dan kunt u er helaas geen aanspraak op maken bij een eventueel faillissement.

Meer- en minderwerk

Veelal koopt u een basis nieuwwoning met standaard een aantal zaken opgenomen. Wilt u de bouwer iets extra's laten doen dan standaard is aangeboden dan heet dit meerwerk. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een extra tussenwand, dakkapel of stopcontact. Wilt u echter dat de bouwer zaken weglaat, zoals bijvoorbeeld de keuken of badkamer dan heet dit minderwerk. Uiteraard zitten aan meerwerk extra kosten en krijgt u bij het weglaten van zaken een korting. Meestal is er voor dit soort zaken een meer- en minderwerklijst per nieuwbouwproject beschikbaar. Heeft u wensen die hier niet op staan, dan kunt u deze met de bouwer bespreken.

Perceelsgrootte
Indien u een nieuwbouwwoning koop binnen een groter plan is de grootte van het perceel meestal nog niet exact bekend. In uw overeenkomst zal een schatting gemaakt worden van de grootte. Na oplevering zal het Kadaster de exacte afmetingen van het perceel vaststellen.

Notaris
De eigendomsoverdracht van de te bouwen woning en de daarbijbehorende grond geschiedt middels een zogenaamde akte van transport bij de notaris. Bij een nieuwbouwproject is er bijna altijd een projectnotaris aangewezen die alle overdrachten voor het hele project verzorgt. De aannemer of projectontwikkelaar betaalt deze kosten (Vrij op Naam). U hoeft dus alleen nog maar notariskosten voor uw eventuele hypotheekakte te betalen. Het is het makkelijkst om dit bij dezelfde notaris te doen maar is niet verplicht.

Nieuwbouw of bestaande bouw?
Een afweging maken tussen de het kopen van een nieuwbouwwoning of toch een bestaande woning is lastig voor velen. Koopt u een nieuwbouwwoning dan heeft u alle vrijheid hoe u de woning gaat afwerken. Zelf bepalen hoe de keuken en badkamer er uit komen te zien en ook zaken als wand- en muurbekleding heeft u zelf in de hand. Let er wel dat er nog behoorlijk wat extra kosten bijkomen aan de afwerking van een nieuwbouwwoning. Denk hierbij aan het aanleggen van een eventuele tuin, plaatsen van een schutting met de buren, muren, vloeren en trappen bekleden. Een ander voordeel van een nieuwe woning is natuurlijk ook het feit dat alles nieuw is en u voor de komende jaren geen extra kosten hoeft te maken voor het onderhoud.

Koopt u een bestaande woning dan zijn veel van de hierboven genoemde zaken al inbegrepen in de koopsom. Neemt niet weg dat het dan natuurlijk wel uw smaak moet zijn. Is dit niet het geval dan zou u er voor kunnen kiezen om dit op een later tijdstip aan te passen. Een ander voordeel van een bestaande woning kopen is dat u ziet wat u koopt en dus ook al de sfeer kunt proeven wat bij een nieuwbouwwoning helaas niet kan, hier koopt u uw woning vanaf een tekening. Ook de wijk of straat is al ingericht en heeft u geen overlast van eventuele bouwactiviteiten.

Het belangrijkste is dat u er van overtuigd bent dat u de juiste keuze maakt en of dat nou een nieuwbouwwoning is of een bestaande woning, dat maakt niet uit! Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze nieuwbouwspecialisten. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 076-5301730 of per email via nieuwbouw@vandersande.nl

Interessant nieuws

Bekijk overzicht

Inschrijving Belcrumpoort geopend

Het is zo ver! Wij hebben leuk nieuws voor alle geïnteresseerden in Belcrumpoort: inschrijven is vanaf nu mogelijk! Zie onze website...
Bouw huurappartementen Belcrumpoort vordert gestaag

Bouw huurappartementen Belcrumpoort vordert gestaag

Volop beweging op de bouwplaats van het project Belcrumpoort. Via onze website en social media kanalen zullen we je regelmatig op de hoogte houden van de voortgang van het project. Inmiddels...
Bekijk overzicht