Waarom voorspellen we eigenlijk nog iets?
Geschreven door Peter-Paul Verhoeven MRICS op 8 december 2021In 2020 sloeg de blinde paniek toe in de economie. De meest zwartgallige scenario’s werden geschetst door allerlei deskundigen, economen en visionairs. Hel en verdoemenis werd over ons uitgestort nadat COVID-19 ons leidde naar een lockdown.
Natuurlijk de eerste periode in de lockdown gebeurde er zeer weinig in de vastgoedmarkt. Simpelweg omdat het niet mogelijk was om te bezichtigen en iedereen zat thuis. We waren druk met het regelen van het thuiswerken. De 1,5 meter maatschappij deed rap zijn intrede. Wat ontstond waren lege winkelstraten en spookkantoren. In gebouwen waar normaal een paar honderd mensen werkten zaten nu nog incidenteel een paar mensen. Zij waren de ‘gelukkigen’.
Er kwamen steeds meer voorspellingen dat er na het stoppen van de diverse steunregelingen er een golf aan faillissementen zou komen. De kantoorcontracten zouden worden opgezegd. Winkels gaan failliet en er zou een zeer grote leegstand ontstaan in de winkelcentra.
Een jaar later en het blijkt allemaal eigenlijk heel anders te zijn.
Goede kantoren worden schaars
Kantoorhuurders zijn huiverig om kantoormeters in te leveren en houden de contracten nog vast. Incidenteel worden vierkante meters ingeleverd. Er wordt wel gezegd: het kantoorgebruik verschuift van resideren naar ontmoeten. Overigens iets wat al jaren een tendens is. Hierdoor zoeken kantoorhuurders minder vierkante meters maar wel met een betere kwaliteit. Met als gevolg dat de vraag naar eerste klas kantoren op een aantrekkelijke centrumlocatie een vlucht heeft genomen. Daarbij nemen we het gegeven dat een deel van de kantoren wordt getransformeerd naar wonen. En we kunnen stellen dat de vraag groter is dan het aanbod. We spreken over schaarste.
De vlucht naar ‘beleggen in bedrijfsunits’
We hebben met z’n allen goed gespaard en de banken werken met een negatieve rente voor dit spaargeld. Aandelen doen het goed, maar beleggen hierin is risicovol.
Doken de beleggers eerst op de particuliere markt, blijkt nu dat het te behalen rendement daar zeer gering is. Daardoor vluchten beleggers inmiddels naar bedrijfsmatig vastgoed. Komt er een belegging te koop dan is deze heel snel verkocht tegen scherpe rendementen. Inmiddels kopen particulieren/beleggers massaal kleinschalige bedrijfsunits, want dat brengt meer op dan op de bank. De vraag is of de waardeontwikkeling van dit soort vastgoed op termijn wel positief blijft, waardoor het maar de vraag is of op lange termijn een rendement gehaald kan worden.
Wie had voorspeld dat de rendementen van beleggingen zo sterk zouden dalen?
Winkels krijgen snel een andere functie
De leegstand in winkelstraten loopt niet echt op. Wel zien we dat huurprijzen dalen. Als verhuurders bereid zijn mee te gaan in deze elasticiteit zien we dat winkels verhuurd worden. Regelmatig zien we winkeltransacties waarbij er een diep en smal assortiment wordt geboden, als ondersteuning voor de webshop. Zelf verhuurden wij dit jaar winkels met collectabels en met louter schoonmaakartikelen. Ook in de oudere winkelstraten zien we veel transacties. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt doordat huurprijzen zijn gedaald en hierdoor beter haalbaar voor een grotere doelgroep.
Zo maar een paar voorbeelden die indruisen tegen voorspellingen. Dan vraag je jezelf toch af. Wie doet deze voorspellingen en voor wie worden ze gedaan? Doen de deskundigen dit om angst in te boezemen of willen ze deskundigheid uitstralen.
Zelf ben ik van mening gebruik je gezond verstand en doe zaken die je begrijpt. Dan heb je geen voorspelling van derden nodig. Ieder huisje heeft zijn kruisje en vraag dan ook advies aan een makelaar die deze huisjes en kruisjes kent.