Een nieuwe uitdaging in kantorenland

Geschreven door Peter-Paul Verhoeven MRICS/RT op 15 januari 2018

Tot enkele jaren geleden werd de kantorenmarkt gedomineerd door een aantal spookbeelden, zoals leegstand en hoge financiering. Hierdoor kwamen kantoren in een negatieve spiraal terecht van afwaarderingen en het ontbreken van financiële armslag om te kunnen investeren.

Inmiddels is de markt aan het veranderen. Kantoren zijn afgewaardeerd, verlies is genomen. Dus worden kantoren massaal getransformeerd indien mogelijk. Op locaties waar dit niet mogelijk is blijven kantoren kampen met leegstand. Verhuurders kiezen daarbij voor het opwaarderen en moderniseren van een kantoor of voor een lage/scherpe huurprijs.

Waarmee moeten eigenaren rekening houden om toekomstbestendig te kunnen zijn?

Kantoren kunnen aantrekkelijk zijn door de prijs en/of investeringen. Zaken waar verhuurders een grote mate van invloed op hebben. Er is een belangrijke verplichtingen voor eigenaren bijgekomen: Vanaf 2023 dienen alle kantoren een verplicht C-label te hebben.

De overheid heeft opgelegd dat ieder kantoor groter dan 100 m2 vanaf 2023 in het bezit dient te zijn van een C-label. Maar let op! De markt gaat vooruit lopen op deze ontwikkelingen. Huurders zullen meer en meer gaan eisen dat uw kantoor minimaal Label C heeft en financiers zijn hier nu al kritisch op. U ontkomt dus niet meer aan het realiseren van een goed label voor uw kantoor.

Onlangs kon een zoekvraag van een kantoorgebruiker niet worden ingevuld omdat geen enkel gebouw op een bepaalde locatie te vinden was met een A-label.

Kost dit dan alleen maar geld?
Nee, mits hier kritisch mee wordt omgegaan.
Hieronder volgen een aantal tips voor u als eigenaar:

Tip 1: Investeer in een energielabel
Laat een label maken en vraag om een advies voor verbeteringen. Wij adviseren verhuurders een onderzoek te laten doen naar het label en daarbij te vragen hoe een beter label kan worden verkregen. Dit onderzoek is een beperkte investering en geeft een verhuurder inzicht welk label het gebouw heeft en hoe men al dan niet in samenspraak met een huurder kan komen tot het gewenste energieniveau.

Tip 2: Investeer in een gebouw
Zorg dat u op korte termijn tot het juiste energielabel komt. Vaak kan met een redelijke investering gekomen worden tot een energiezuinig gebouw. Denk hierbij onder meer aan ledverlichting, bewegingsmelders, kleine aanpassingen aan de klimaatinstallatie en het plaatsen van pv-panelen. U maakt uw gebouw vele malen aantrekkelijker en u zult merken dat huurders hier enthousiast op reageren.

Tip 3: Maak inzichtelijk welke energiekosten het gebouw heeft
Het verminderen van energiekosten kan op middellange termijn gaan leiden tot het verhogen van de huurprijs en de verhuurbaarheid. De totale huisvestingskosten maken tenslotte een belangrijk deel uit van de huisvestingskeuze.

Heeft u advies nodig over welke stappen u kunt ondernemen? We hebben jarenlange ervaring en delen onze kennis graag met u tijdens een vrijblijvend gesprek.

Een nieuwe uitdaging in kantorenland
Peter-Paul Verhoeven MRICS/RT
Neem contact op met Peter-Paul

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De Opkomst van AI in de Makelaardij: Een Nieuwe Horizontale Verkenning

De Opkomst van AI in de Makelaardij: Een Nieuwe Horizontale Verkenning

In de wereld van de makelaardij, waar vastgoedtransacties complex en tijdrovend kunnen zijn, maakt kunstmatige intelligentie (AI) zijn entree. Met AI-toepassingen die voortdurend evolueren en...

De marktomstandigheden en maatregelen | Bedrijven regio Breda.

In deze bijzondere tijd vinden wij het van belang u te blijven informeren over de marktomstandigheden en maatregelen. Graag informeren wij u over een aantal onderwerpen die ons bezig houden....
Bekijk overzicht