Kiezen voor een rentevast periode van 10 of 20 jaar?

Geschreven door Sander van Eersel op 14 september 2022

Na het kopen van een huis zet je de hypotheekrente vast voor een langere periode. Je kunt kiezen voor een korte periode, maar de 10 jaar vast periode wordt het vaakst gekozen. Tot een paar maanden geleden werd ook vaak gekozen voor een rentevast periode van 20 jaar.

De hypotheeklasten in de moderne hypotheek kun je onderverdelen in twee kostenposten, namelijk de aflossingen en de hypotheekrente. Om te voorkomen dat de hypotheeklasten stijgen door een renteverhoging, spreek je met de geldverstrekker een vaste rente af gedurende een bepaalde periode. Dit wordt ook wel de rentevast periode genoemd. Je kiest zelf de duur van de rentevast periode.

De actuele rentestanden per verstrekker zijn te vinden op onze website.

Welke rentevast periode past het beste bij jou?

Je kunt de hypotheekrente gelijk voor de volledige looptijd (30 jaar) vastzetten. Uitgaande van de huidige hypotheekrentes zorgt dit voor een hogere hypotheekrente dan bij een rentevast periode van 10 of 20 jaar. In overleg met je hypotheekadviseur bepaal je wat voor jou de beste keuze is. Kiezen voor een langere rentevast periode heeft het voordeel dat je een lange periode verzekerd bent van vaste maandlasten. Kiezen voor een rentevast periode van 20 jaar, zorgt voor zekerheid voor 20 jaar.

De rentevast periode van 10 jaar was en is weer populair

Tot begin 2022 waren de hypotheekrentes extreem laag. Voor een rente van 1,75% kon je kiezen voor een rentevast periode van 20 jaar. In deze tijden kozen meer huiseigenaren voor een periode van 20 jaar. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor 10 jaar en ook vóór de sterke daling van de hypotheekrentes werd de rentevast periode van 10 jaar het vaakst gekozen.

Kiezen voor 20 jaar maakt je een langere periode onafhankelijk van de rentestand

De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast is een paar tiende procent hoger dan de variant voor 10 jaar vast. Op langere termijn kun je erg blij zijn met de keuze voor 20 jaar vast. Stel, over 10 jaar is de rentestand veel hoger. Dan heb je daar geen last van als je nu kiest voor een rentevast periode van 20 jaar. Bij een gering verschil in rente is het dus zeker de afweging waard om de hypotheekrente zo lang mogelijk vast te leggen.

Houd bij de keuze ook rekening met de toekomstplannen

Als je plannen hebt om over 5 jaar het huis te verkopen om bijvoorbeeld te emigreren, dan heeft een rentevast periode van 20 jaar geen nut. Hetzelfde geldt als je op termijn verkoopt en vervolgens een huis gaat huren. De rentevast periode moet daarom goed bij jou en bij jouw toekomstplannen passen.

Tip: kies je voor een lange rentevast periode? Zorg dan voor een hypotheek die mee te verhuizen is naar de volgende koopwoning. Dit geeft jou de mogelijkheid om de rentestand mee te nemen als de rentestand in de toekomst veel hoger is dan nu.

Kiezen voor een rentevast periode van 10 of 20 jaar?
Mark van Dongen
Neem contact op met Mark

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Prinsjesdag 2023: Derde dinsdag van september

Prinsjesdag 2023: Derde dinsdag van september

De derde dinsdag van september is traditiegetrouw de dag waarop het kabinet de plannen voor het komende jaar bekend maakt. Het was dit jaar wel anders dan de jaren voorheen, want met een...
Prinsjesdag 2022: Fors(telijk)e energieprijsdaling en demping van de koopkrachtval

Prinsjesdag 2022: Fors(telijk)e energieprijsdaling en demping van de koopkrachtval

Door de uitbraak van het coronavirus hebben we ‘m twee jaar moeten missen, maar dit jaar maakte de Glazen Koets zijn rentree. En wel met een extra passagier! Prinses Amalia maakte haar...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie