Sprekende Cijfers Q1 2024: Huizenprijs in Breda op hoogste punt ooit

Geschreven door Pieter Ahsman RM/RT op 24 april 2024

De gemiddelde verkoopprijs van een huis in Breda is in het eerste kwartaal van 2024 gestegen naar 483.000 euro. Nooit eerder lag deze prijs zo hoog. De stijging wordt veroorzaakt door aanhoudende krapte op de woningmarkt en onverminderde vraag.

Het aantal huizen dat in Breda te koop staat is voor het vierde kwartaal op rij gedaald. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers door Dynamis, partner van Van der Sande Makelaars. Op 1 april 2024 stonden er 506 woningen te koop. Dat is bijna 7% minder dan een kwartaal eerder. Het aanbod droogt op, waardoor huizenprijzen verder stijgen.

Gemiddelde verkoopprijs op recordhoogte

Mensen betaalden tijdens de eerste maanden van dit kalenderjaar gemiddeld 483.000 euro voor een woning. Hiermee ligt de prijs inmiddels boven de vorige piek. Tijdens de zomer van 2022 steeg de gemiddelde prijs al naar 475.000 euro. Makelaar Pieter Ahsman verwacht dat deze stijging nog wel even aanhoudt: "De hypotheekrente lijkt niet opnieuw te stijgen en de nieuwbouw komt niet echt van de grond. Het aanbod slinkt. Ik zie de prijzen nog wel wat oplopen."

Frustratie neemt toe

De krappe woningmarkt leidt ertoe dat er flink wordt overboden op woningen. Zo ziet ook Pieter. "Neem als voorbeeld een woning die voor vier, vijf ton in de markt staat. Daar komen makkelijk 25 mensen kijken. En 7 daarvan doen een bod. Dan moet ik een hoop, vaak gefrustreerde, stellen opbellen met de mededeling dat ze het niet zijn geworden. Terwijl die vaak ook al ruim boven de vraagprijs hebben geboden."

Opties vergroten

Wat raadt Pieter deze groep huizenzoekers aan? "Hoe lastig ook, maar houd de moed erin. En kijk of je je eisen wellicht kunt bijstellen. Zoek bijvoorbeeld naar een huis in een iets lager prijssegment, zodat je in je budget meer ruimte hebt om te (over)bieden. Houd daarbij wel rekening met de uiteindelijke taxatiewaarde."

De hoogte van je maximale hypotheek is namelijk gelijk aan de taxatiewaarde. Koop je een huis voor 450.000 euro, maar wordt deze getaxeerd op 410.000? Je dient dan 40.000 euro uit eigen middelen te betalen.

Ook als je deze financiële ruimte op dit moment niet hebt is er nog een optie om je kansen te vergroten: "Een huis waar nog wat aan moet gebeuren is vaak iets minder in trek. Hoe erg vind je het om een aantal jaar bijvoorbeeld een gedateerde badkamer te hebben? Dan heb je in ieder geval wel je koopwoning te pakken."

Kwartaalrapportage 'Sprekende cijfers'

Ben je benieuwd naar de cijfers over de woningmarkt in Breda? Bekijk dan hier de kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Q1 2024, over Breda en Etten-Leur.

Updates over de huizenmarkt in Breda

Vond je dit een interessant artikel? Ben je benieuwd hoe de huizenprijs zich ontwikkelt? Meld je dan hier aan voor onze updates en mis niets over de huizenmarkt in Breda.

Sprekende Cijfers Q1 2024: Huizenprijs in Breda op hoogste punt ooit
Pieter Ahsman RM/RT
Neem contact op met Pieter

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Woningaanbod monitor 3 maart

Woningaanbod monitor 3 maart

In samenwerking met onze partner Dynamis Research & Consultancy publiceren wij tweewekelijks, de aanbodmonitor voor bestaande woningen in 
Woningaanbod monitor 14 februari

Woningaanbod monitor 14 februari

In samenwerking met onze partner Dynamis Research & Consultancy publiceren wij tweewekelijks, de aanbodmonitor voor bestaande woningen in 
Bekijk overzicht