Waar zit precies de doelgroep van een makelaar?

Geschreven door Sander van Eersel op 10 november 2021

Dit is een lastige vraag omdat veel mensen naar woningen zoeken voor de fun. Gewoon eens kijken wat er te koop is. Niet alleen in de directe omgeving, maar ook aan de andere kant van het land. Dit maakt het dus moeilijk om te bepalen of deze bezoekers ook echt van plan zijn om iets kopen.

Funda heeft er onderzoek naar gedaan. Ze hebben de IP adressen van hun gebruikers bekeken. Vervolgens is er een weging gemaakt naar het aantal inwoners. En wat blijkt? De meeste (serieuze) bezoekers komen uit de grote steden.

Onder een serieuze bezoeker verstaat men iemand die daadwerkelijk contact opneemt met een makelaar, een selecties maakt in het woningaanbod en kiest voor beschikbare woningen.

Oké, de meeste bezoekers komen dus uit grote steden. Maar naar welke gebieden gaat dan hun interesse uit?

Dit is onderzocht aan de hand van de daadwerkelijk bezochte woningpagina’s. Aan de hand van dit totaal, is het aantal bezoekers per object voor elke gemeente berekend.

…..No surprise! De meeste mensen zoeken naar huizen in het Noorden en Oosten van het land. Dit sluit aan bij de trend dat mensen uit de randstad toch ook graag behoefte hebben aan rust en ruimte.

Natuurlijk waren wij nieuwgierig of deze trend ook uit onze eigen data blijkt. Hiervoor hebben wij de gegevens van Google Analytics over de periode april tot en met juli bekeken.

Hoewel wij als makelaar meer plaatselijk en regionaal zijn georiënteerd en dus de meeste bezoekers uit Breda e.o. komen, bleek wel dat in de top 10 steden als Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den haag voorkwamen.

Als we ook kijken naar het aantal bezoekers dan zorgt Rotterdam voor 13,15% van het aantal bezoekers, Amsterdam voor 4,85%, Utrecht voor 1,93% en Den Haag voor 1,37%.

Maar wat zoeken zij dan precies? Omdat het woning aanbod van Van der Sande Makelaars ook in Breda e.o. is gesitueerd kunnen wij alleen iets zeggen waar in het algemeen dan de interesse naar uitging.

Met stip op één staat het nieuwbouwproject Belcrumpoort Breda. Verder zijn de pagina’s binnenkort in de verkoop en huis huren in Breda en omgeving erg populair. Tot slot vinden mensen het ook erg leuk om naar nieuwbouw projecten te kijken die binnenkort worden opgeleverd of waarvan de inschrijving bijna start.

Bronnen: Funda en Van der Sande Makelaars

Waar zit precies de doelgroep van een makelaar?
Sander van Eersel
Neem contact op met Sander