10 tips om stressvrij te verhuizen

Geschreven door Robbin Trumpi RM/RT op 28 oktober 2021

Yeey! Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden in deze moeilijke markt, de financiering is rond en je werkt jezelf toe naar de overdracht bij de notaris. Maar daarna komt de volgende stap: De verhuizing! Oeeh, nog meer stress! Maar dat is helemaal niet nodig. Wij geven je 10 tips om stressvrij te kunnen verhuizen.

1. Bereid je goed voor en neem de tijd
Klinkt logisch, maar in ons huidige drukke leven komt dat vaak in het gedrang. Begin tijdig met het plannen van de verhuizing en neem hier ook vrij voor. Je hebt een van de duurste aankopen van je leven gedaan, dat hoeft niet in 1 dag of weekend klaar te zijn. Voel jezelf zeker niet bezwaard hier vrij voor te nemen en probeer zoveel mogelijk energie te steken in de verhuizing.

2. Vraag anderen om hulp
Binnen je familie of vriendenkring zullen vast al bekende zijn die al eens zijn verhuisd. Twijfel dan ook zeker niet om hun te vragen om advies of om je te helpen met de verhuizing. Het is altijd fijn om een sterke neef of handige vriend in te schakelen om je te helpen. Buiten dat het je helpt de verhuizing sneller te regelen, is het vaak ook nog eens heel gezellig.

3. Bekijk goed wat voor spullen je hebt
Wij mensen zijn vaak verzamelaars die veel spullen bewaren, omdat we het wellicht ooit weer een keer nodig hebben. In 95% van de gevallen verdwijnt het op zolder of in de berging en gebruik je het nooit meer. Ben hier kritisch op! Een mooie tip hierbij is om te kijken of je het de laatste 1-2 jaar nog in je handen hebt gehad, zo niet, verkoop het dan op Marktplaats of geef/gooi het weg.

4. Verhuisdozen
Wanneer je kritisch bent geweest op welke spullen je niet meer nodig hebt en welke spullen je wilt verhuizen, kan het inpakken beginnen. Koop/leen hier voldoende stevige verhuisdozen of kratten voor. Dit is belangrijk, want dit voorkomt dat je spullen kwijt raakt of dat ze beschadigen. Deel de dozen logisch in en prop ze niet vol.

5. Markeer de verhuisdozen
Schrijf op de doos wat er in zit, naar welke kamer ze moeten en of het breekbaar is. Zeker wanneer je je bekende hebt gevraagd te helpen met de verhuizing, kan dit het proces versnellen. Zij hoeven niet telkens te vragen naar welke kamer het moet en voor jezelf is het makkelijk dat je weet waar wat in zit. Ook is het goed om te weten dat je dozen met breekbare spullen niet onderop zet.

6. Hou belangrijke gegevens bij elkaar
Je bent druk aan het inpakken, stopt alle spullen netjes in een doos, maar dan moet je naar de notaris. Je paspoort? In welke doos lag die ook alweer? Probeer dit te voorkomen en bewaar alle belangrijke zaken en papieren op 1 plek. Pak ook de spullen, zoals bepaalde kleding of toilet artikelen, die je snel nodig hebt bij elkaar in en zet dat op een plek dat je er snel bij kan.

7. Regel goed vervoer
Het makkelijkste is uiteraard als je een bekende hebt met een bus of een aanhangwagen die je kan helpen met de verhuizing. Mocht je die niet hebben, is het aan te raden deze te huren. Het maakt het verhuizen een stuk gemakkelijker en het voorkomt ook weer schades.

8. Take the lead
Neem de leiding gedurende de verhuizing. Het voelt misschien bezwaard om mensen te ‘commanderen’, maar het zal helpen de verhuizing spoedig te laten verlopen. Jij weet immers hoe je het wil hebben. Doe het op een vriendelijke en leuke manier en niemand zal het als hinderlijk ervaren.

9. Vergeet niet je adreswijziging door te geven
Er zijn veel instanties waar je ingeschreven staat en jou nog post toe sturen. Neem uitgebreid de tijd om deze instanties op de hoogte te brengen van jouw verhuizing. Denk vooral aan de energiemaatschappijen, waterleveringsbedrijven, internet/tv, maar vergeet ook bijvoorbeeld je verzekeringsmaatschappij, bank en je huisarts niet.

10. Ga de verhuizing uitgerust en fit tegemoet
Een verhuizing is fysiek best wel een uitdaging. Het plannen vooraf, vervolgens sjouwen met zware spullen en het delegeren en coördineren van de verhuizing. Zowel fysiek als mentaal is dat best zwaar. Zorg er dus voor dat je goed uitgerust met voldoende slaap de verhuizing start. Neem tijdig een pauze en eet goed. Zorg ook goed voor degene die je helpen met de verhuizing en zorg naderhand voor een goede versnapering, want het mag best gevierd worden dat de spullen over zijn!

10 tips om stressvrij te verhuizen
Robbin Trumpi RM/RT
Neem contact op met Robbin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht