BLOG | Hoe maak ik mijn woning duurzamer!

Geschreven door Robbin Trumpi RM/RT op 26 maart 2021

De laatste tijd hoor je veel over het verduurzamen van je woning! Maar wat is verduurzamen van een woning eigenlijk precies? In het klimaatakkoord van Parijs heeft Nederland met de Europese Unie afspraken gemaakt, met als doel de uitstoot van Koolstofdioxide (CO2) te verminderen. Veel zaken kunnen hierbij helpen, zo ook het verduurzamen van een woning. Hierdoor zal je woning minder energie verbruiken en daalt de CO2 uitstoot. Maar nog belangrijker: het is ook goed voor je eigen portemonnee! Hieronder geven we je 5 tips om je woning energiezuiniger te maken.

Begin met het goed isoleren van je woning

Voorzie je woning van een goede vloer, muur, dak en raamisolatie. Hoe minder je woning aan energie verliest, hoe beter. Goede isolatie is dus essentieel om het energieverbruik omlaag te brengen. Dit verhoogt ook het comfort binnen je woning. De temperatuur verschillen binnen de woning worden kleiner en het leefklimaat dus prettiger.

Over het algemeen geldt: hoe recenter de woning , hoe beter de isolatie. Een nieuwere woning is vaak ook makkelijker (na) te isoleren dan een oudere woning.

Gebruik energiezuinige apparaten en verlichting

Het gebruik van energiezuinige apparaten zoals een koelkast met een A-label zal ervoor zorgen dat het energieverbruik naar beneden gaat. Ook het gebruik van energiezuinige lampen zoals LED- verlichting is goed voor je portemonnee.

Plaats een warmtepomp, zonneboiler of een hybride ketel.

Een populaire methode is je woning zelfvoorzienend te maken door middel van een warmtepomp of zonneboiler. Een warmtepomp haalt energie uit het grondwater en de zonneboiler uit de zon. Een combinatie van een warmtepomp/zonneboiler met een normale cv-ketel is een hybride ketel. Deze is niet geheel zelfvoorzienend, maar zorgt er wel voor dat je verbruik naar beneden gaat.

Creëer je eigen stroom middels zonnepanelen op het dak

Om niet afhankelijk te zijn van energiemaatschappijen en om geld op de energierekening te besparen kan het interessant zijn om zonnepanelen aan te brengen. Heb je een dak op het zuiden dan is het zeker interessant om naar deze optie te kijken!

Let op je energieverbruik in huis

Wist je dat je veel kunt besparen door het toepassen van een aantal kleine veranderingen! Zet de thermostaat ’s nachts lager, haal stekkers uit het stopcontact en probeer korter en kouder te douchen. Het lijken allemaal simpele dingen, maar het verlaagt je energieverbruik en dus ook de kosten.

Wil je meer weten over het verduurzamen van je woning, kijk dan naar het stappenplan op de website van Energievergelijken.nl

BLOG | Hoe maak ik mijn woning duurzamer!
Robbin Trumpi RM/RT
Neem contact op met Robbin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht