BLOG | Veranderingen op de woningmarkt in 2021.

Geschreven door Robbin Trumpi RM/RT op 27 november 2020

Wat gaat er veranderen als jij een huis gaat kopen of verkopen?

2020 was een bewogen jaar met veel gebeurtenissen zoals het Covid-virus, presidentsverkiezingen in Amerika, etc. Al deze gebeurtenissen heeft de woningmarkt niet doen weerhouden om zichzelf positief te blijven ontwikkelen. Wat de woningmarkt in 2021 gaat brengen is lastig te zeggen. Wel zijn er een aantal ontwikkelingen die de woningmarkt gaat veranderen. Hieronder een overzicht:

Nieuwe energie labels voor jouw huis.

Zoals de planning er nu naar uit ziet, wordt vanaf 1 januari 2021 het nieuwe energielabel bepaald op basis van de NTA 8800. Dit energielabel zal ten opzichte van het oude label een beter inzicht geven over de energiezuinigheid van het gebouw. Daarbij zal er ook een overzicht gegeven worden over het verbeteren van de energiezuinigheid van je woning.

Voor het aanvragen van dit nieuwe label dient er een gecertificeerde EP-adviseur langs te komen. Die zal de woning in circa 1 a 2 uur gaan beoordelen. Vanzelfsprekend is dat er door deze methode meer kosten zijn verbonden. Het kan dus lonen, om bij eventuele verhuisplannen, nog op de huidige manier een label aan te vragen. Dit kan tot 31 december 2020. Hierna zullen de tarieven aanzienlijk omhoog gaan.

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar.

Er ligt een voorstel dat kopers in de leeftijd van 18 tot 35 jaar op de woningmarkt eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeven te bepalen. De eerste kamer zal hier uiterlijk 15 december 2020 over stemmen. In het beginsel betekent dit dat deze leeftijdsgroep tot 1 april geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen bij de koop van hun eerste woning. Vanaf 1 april wordt de aankoopsom verlaagd naar € 400.000,-. Ook doorstromers kunnen van deze regeling gebruik maken, mits ze in deze leeftijdscategorie vallen en dat de ze niet eerder gebruik hebben gemaakt van deze regeling. Koper moet wel zelf in de woning te gaan wonen en dient dit schriftelijk te bevestigen.

Overdrachtsbelasting voor beleggers.

Voor vastgoedbeleggers gaat de overdrachtsbelasting juist fors omhoog naar 8% ten opzichte van 2 % in de huidige regelgeving.

Maximale hypotheek omhoog voor twee verdieners en studieschuld

Tweeverdieners gaan er in 2021 op vooruit. Het tweede salaris mag namelijk voor 90% meegeteld worden i.p.v. 80%. De maximale leencapaciteit gaat dus omhoog. Ook de factor waar een studieschuld wordt meegerekend gaat omlaag, waardoor er dus meer mogelijkheden komen voor het kopen van een woning met een studieschuld.

De grens voor Nationale hypotheek garantie (NHG) wordt verhoogd.

Vanaf 1 januari 2021 zal de kosten grens voor de NHG stijgen naar €325.000,- Wanneer je gebruik maakt van energiebesparende maatregelen in de woning is het maximale bedrag € 344.500,-. De afsluitpremie die je normaal gesproken betaald blijft gelijk aan 0,7 % over de hypotheek.

BLOG | Veranderingen op de woningmarkt in 2021.
Robbin Trumpi RM/RT
Neem contact op met Robbin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht