De markt is aan het veranderen, wat nu?!

Geschreven door Kim Witteveen op 3 augustus 2022

Ik ben Kim Witteveen en werkzaam als aankoopmakelaar bij Van der Sande Makelaars. Dagelijks begeleid ik, samen met mijn collega’s, tientallen klanten die op zoek zijn naar een nieuwe woning in Breda en omgeving met als doel hun droomwoning aan te kopen.

De afgelopen jaren gebeurde dit in een markt waar het niet de vraag was óf er overboden zou worden, maar eerder hoeveel. Er was duidelijk sprake van een zogenaamde verkopers markt. Omdat de hypotheekrente een tijd lang erg laag heeft gestaan, was er voor kopers financieel ook ruimte om hierin mee te gaan. Dit is nu echter snel aan het veranderen…

De gemiddelde hypotheekrente is de afgelopen tijd flink gestegen. Dit beïnvloedt de mogelijkheden en het budget van de zoeker op de woningmarkt. Samen met de stijgende prijzen van energie, dagelijkse boodschappen en andere zaken brengt dit nogal wat onzekerheden met zich mee. Waar doe je goed aan als woningzoeker? Even pauze nemen om te kijken wat de markt gaat doen? Of zijn er misschien kansen in de markt?

Onder de vraagprijs aankopen

Wat je misschien al wel hebt gemerkt als je de huizenmarkt op de voet volgt, is dat sommige huizen toch net even wat langer in de verkoop blijven staan. Dit zien we steeds vaker, waarbij na een tijdje de prijs soms ook verlaagd wordt. De afgelopen tijd hebben we hierdoor al een aantal huizen onder de vraagprijs kunnen aankopen! De tijd van ‘moeten’ overbieden om mee te komen in de markt is voorbij. De tijd van onderhandelen over de prijs is aangebroken! De beste prijs eruit halen, daar helpen we je natuurlijk graag bij!

Update van jouw mogelijkheden bij de hypotheekshop

Omdat de rente binnen korte tijd flink is gestegen, is het goed om regelmatig een update van de financiële mogelijkheden op te vragen. Binnen Van der Sande hebben we onze collega’s van de Hypotheekshop die je hier graag bij helpen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het budget is gedaald, of dat je misschien nog wel hetzelfde kunt lenen, maar dat de maandlasten een stuk hoger uitvallen. Wanneer je dit regelmatig update zul je een stuk zekerder zijn tijdens je zoektocht!

Kort samengevat zijn er een hoop zaken aan het veranderen en weet niemand hoe de toekomst eruit ziet. Is het dan een slechte tijd om te kopen nu de hypotheekrente stijgt? Dat dus niet perse. (Wist je dat de gemiddelde hypotheekrente sinds 1965 zelfs iets meer dan 6% is?). Er bieden zich genoeg kansen op de markt, waarbij er eventueel ook onder de vraagprijs aangekocht kan worden, zodat jij als woningzoeker toch met een mooie deal en fantastisch gevoel kunt slagen!

De markt is aan het veranderen, wat nu?!
Kim Witteveen
Neem contact op met Kim

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Huis kopen in Breda? Houd in deze prijsklasse rekening met overbieden

Huis kopen in Breda? Houd in deze prijsklasse rekening met overbieden

Vorige maand publiceerde de NOS een artikel met als titel: ´Overbieden weer normaler in krappe huizenmarkt´. We doken in de cijfers om te zien wat de trend in Breda is. Wat blijkt?...
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht