Een energielabel, wat houdt dat nou precies in?

Het is zover! Je hebt een nieuwe woning gevonden en je gaat je eigen huis verkopen. Bij het verkopen van je huis komt veel kijken met betrekking tot wat je allemaal moet regelen. Je moet een aantal documenten invullen / aanleveren voor de makelaar en potentiële kopers.

Eén van deze documenten is het aanvragen van een energielabel voor je woning. Nu zal je jezelf vast aanvragen, wat is zo’n energielabel en wat heb ik er als verkoper aan en wat betekent het voor de (potentiële) kopers van mijn woning?

Waarom een energielabel?

Een energielabel vraag je aan wanneer je nog geen geldig energielabel hebt van je woning. Ook is het een mogelijkheid om het huidige energielabel te vernieuwen, dit zou bijvoorbeeld kunnen wanneer je je woning energiezuiniger hebt gemaakt.

Vanaf 1 januari 2022 is een geldig energielabel verplicht voor elke verkoper. Zonder een geldig energielabel mag jouw woning vanaf die datum niet meer online geadverteerd worden.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Het energielabel laat voor de kopers in één oogopslag zien hoe zuinig jouw woning is. Tevens geeft het de koper een indicatie van de energierekening. Ook worden er met het energielabel voorbeelden gegeven hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden.
Het energielabel kan ook een positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoopprijs van de woning.

Indien de betreffende woning nog op het gas zit, wordt er vanaf 1 augustus 2021 op het energielabel ook aangegeven of de betreffende woning makkelijk van het gas af kan.
Tevens geeft het energielabel ook aan hoe goed de woning geïsoleerd is.

Al met al is het energielabel een belangrijk document bij zowel de verkoop- als aankoop van een woning.
Wil je kijken of je woning een (voorlopig) energielabel heeft en welke dit dan is? Dit kan je nakijken via deze website.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht