Help, ik heb al een nieuwe woning gekocht, maar mijn oude nog niet verkocht. Wat nu?

Geschreven door Jan-Joost van Dijk RM/RT op 26 augustus 2023

Dit kan een stressvolle situatie zijn waar een huizenkoper mee te maken kan krijgen die er voor heeft gekozen om eerst een woning te kopen en pas daarna te verkopen. Het kan leiden tot financiële en emotionele uitdagingen. Maar met een goede planning en strategie zijn er manieren om deze situatie aan te pakken en risico's te vermijden of te minimaliseren.

Gevolgen

Wat zijn eigenlijk de gevolgen van het kopen van een nieuw huis voordat je de oude woning hebt verkocht? Allereerst zit je vaak vast aan twee hypotheken. Dit betekent dat je twee keer zoveel maandelijkse lasten hebt. Met als gevolg een aanzienlijke financiële druk, vooral als je niet het benodigde inkomen hebt om de kosten (langdurig) te dekken. Daarnaast kan het je plannen voor de toekomst beïnvloeden, zoals het aangaan van andere leningen of investeringen.

Een ander risico is dat je misschien gedwongen wordt je oude woning tegen een lagere prijs te verkopen, alleen maar om van de dubbele lasten af te komen. Dit kan ertoe leiden dat je niet het maximale bedrag krijgt dat je voor je oude woning had hopen te krijgen.

Tips om dubbele lasten te voorkomen

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om deze situatie het hoofd te bieden en de risico's te minimaliseren op het moment dat je ‘trotse’ eigenaar bent van twee woningen.

Financiële planning

Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van je financiële situatie voordat je een nieuw huis koopt. Maak een realistische schatting van de tijd die het waarschijnlijk zal duren voordat je de oude woning verkoopt en bepaal of je genoeg geld hebt om de dubbele hypotheeklasten te dekken gedurende die periode. Weet je bij voorbaat al dat je daar in de problemen kunt komen, overweeg dan heel goed of je wel eerst een nieuw huis moet kopen zonder dat je eigen woning is verkocht.

Overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet kan een oplossing zijn om de periode tussen de aankoop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude woning te overbruggen. Met een overbruggingskrediet, ook wel een overbruggingshypotheek genoemd, leen je tijdelijk het bedrag dat vrij zal komen uit de verkoop van je huidige woning. Het overbruggingskrediet wordt, samen met de oude hypotheek afgelost zodra de oude woning is verkocht. Hierna resteert dus alleen nog de hypotheek van jouw nieuwe woning.

Verhuur je oude woning

Ziet het ernaar uit dat het wel even kan duren voordat je oude woning is verkocht, overweeg dan om deze tijdelijk te verhuren. Dit kan helpen om de dubbele lasten te verminderen en geeft je wat tijd om de juiste koper te vinden. Houd er rekening mee dat dit niet zonder toestemming van de bank en soms zelfs de gemeente mag. In veel gevallen biedt de bank je dan een verhuurhypotheek aan. Verhuren onder de leegstandswet is vaak de beste optie in zo'n geval.

Onderhandelen

Bij de aankoop van je nieuwe woning kun je proberen te onderhandelen over de voorwaarden. Soms zijn verkopers bereid te wachten tot je de oude woning hebt verkocht voordat je de volledige koopsom betaalt. In een krappe woningmarkt is dit echter niet dit altijd de beste oplossing. Overleg daarom met je makelaar of dit voor jou de juiste keuze is.

Flexibele verkoop

Wees flexibel bij de verkoop van je oude woning. Dit betekent dat je openstaat voor verschillende mogelijkheden, zoals onderhandelen over de prijs, het bieden van extra's aan potentiële kopers of andere voorwaarden die het voor de koper aantrekkelijker maken jouw woning te kopen.

Het kopen van een nieuwe woning voordat je de oude woning hebt verkocht, kan uitdagend zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Met de juiste aanpak beheers je deze situatie en geniet je van je nieuwe woning zonder dat de oude een last wordt. Zorg er wel voor dat je voordat je koopt, je tenminste ook je hele verkoopplan en strategie hebt klaarliggen, als je daar pas na aankoop mee begint verlies je kostbare tijd. En vaak is eerst verkopen simpelweg verstandiger. Laat je in ieder geval goed adviseren door de juiste professionals.

Help, ik heb al een nieuwe woning gekocht, maar mijn oude nog niet verkocht. Wat nu?
Jan-Joost van Dijk RM/RT
Neem contact op met Jan-Joost

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Huis kopen in Breda? Houd in deze prijsklasse rekening met overbieden

Huis kopen in Breda? Houd in deze prijsklasse rekening met overbieden

Vorige maand publiceerde de NOS een artikel met als titel: ´Overbieden weer normaler in krappe huizenmarkt´. We doken in de cijfers om te zien wat de trend in Breda is. Wat blijkt?...
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht