Huis kopen in Breda? Houd in deze prijsklasse rekening met overbieden

Geschreven door Pieter Ahsman op 3 april 2024

Vorige maand publiceerde de NOS een artikel met als titel: ´Overbieden weer normaler in krappe huizenmarkt´. We doken in de cijfers om te zien wat de trend in Breda is. Wat blijkt? In Breda wordt vooral overboden op woningen tot zes ton. In dit kalenderjaar werd 61% van de woningen in die prijsklasse verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs.

Gemiddelde verkoopprijs boven vraagprijs

Iedere maand verzamelen we de laatste ontwikkelingen op de Bredase huizenmarkt. In de woningmarktmonitor is te zien dat de gemiddelde verkoopprijs van een woning op dit moment bóven de gemiddelde vraagprijs ligt. "Overbieden is in sommige prijsklassen weer de normaalste zaak van de wereld," zegt Pieter Ahsman, verkoopmakelaar bij Van der Sande Makelaars.

Veel starters en doorstromers actief

Er zijn veel starters en doorstromers (mensen op zoek naar hun tweede huis, vaak een gezinshuis) actief op de markt. Dat merkt Pieter ook: "Er is vooral heel veel vraag naar woningen tot zes ton. Daarop wordt vaak overboden. Heel veel woningen in die prijsklasse worden verkocht via een verkoop bij inschrijving.''

De cijfers onderstrepen dit: Op 61% van de woningen tot zes ton die dit kalenderjaar zijn verkocht is overboden. 14% is verkocht voor de vraagprijs. Een kwart van de huizen onder de zes ton is onder de vraagprijs verkocht.

Huis verkopen via verkoop bij inschrijving

Als een woning wordt verkocht via een verkoop bij inschrijving krijgt iedere geïnteresseerde de kans om een bod uit te brengen. Dit is direct het uiterste bod. Er wordt vooraf door de verkoopmakelaar aangegeven wanneer dit bod binnen moet zijn. Daarna kiest de verkoper het beste bod uit.

''Er is dan enorm veel interesse in zo'n woning. De makelaar kan op deze manier alle geïnteresseerden een gelijke kans geven. Daarnaast is het een methode om voor de verkopers een maximale verkoopprijs te realiseren,'' legt Pieter uit.

Energielabel belangrijk

Vooral woningen die (zo goed als) instapklaar zijn en er goed uitzien zijn populair. Ook het energielabel weegt steeds zwaarder mee. Dit komt door een nieuwe regel die sinds dit jaar geldt. Hoe beter het energielabel, hoe meer geld je kunt lenen voor de aankoop van de woning. Het is voor een woning met energielabel A dus makkelijker om een hoog hypotheekbedrag te krijgen dan voor een woning met energielabel G.

Gevaar bij overbieden

Overbieden op een woning is niet zonder risico. Het gevaar is dat de taxatiewaarde uiteindelijk (een stuk) lager uitvalt dan de aankoopprijs. En de maximale hypotheek wordt berekend op basis van die taxatiewaarde.

Een voorbeeld: Stel dat een huis te koop staat voor 445.000 euro. Via verkoop bij inschrijving doe je het winnende bod van 470.000 euro. De woning wordt daarna getaxeerd op 450.000 euro. Je kunt dan maximaal een hypotheek krijgen voor dát bedrag. De overige 20.000 euro zul je uit eigen middelen moeten betalen.

"Het is daarom aan te raden om in deze markt met een aankoopmakelaar te werken. Die helpt met het bepalen van de juiste, reële prijs," geeft Pieter tot slot aan.

Updates over de huizenmarkt in Breda

Vond je dit een interessant artikel? Ben je benieuwd hoe de huizenprijs zich ontwikkelt? Meld je dan hier aan voor onze updates en mis niets over de huizenmarkt in Breda.

Huis kopen in Breda? Houd in deze prijsklasse rekening met overbieden
Pieter Ahsman
Neem contact op met Pieter

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Top 10: In deze wijken in Breda krijg je het meeste huis voor je geld

Top 10: In deze wijken in Breda krijg je het meeste huis voor je geld

In een woningmarkt met tientallen bezichtigingen per woning, vele biedingen en een hoop frustratie is het voor huizenzoekers vaak geen pretje. De woningmarkt in Breda is oververhit. Wij...
Taxatierapport: noodzakelijk kwaad of omarm je de meerwaarde?

Taxatierapport: noodzakelijk kwaad of omarm je de meerwaarde?

In de wereld van commercieel vastgoed is het taxeren van gebouwen erg belangrijk. Veel pandeigenaren zien dit als een verplichting, terwijl een goede en regelmatige taxatie enorm veel...
Bekijk overzicht