BLOG | Goed nieuws voor starters die een huis gaan kopen?

Geschreven door Pieter Ahsman RM/RT op 12 oktober 2020

Overdrachtsbelasting 2021, voor mij als makelaar in Breda was het meteen duidelijk.

Afgelopen weekend werd het effect van de wijziging in de overdrachtsbelasting per 1 januari direct duidelijk voor mij als makelaar in Breda. Ik verkocht een woning voor € 450.000,- k.k. in Breda waarbij de koper van het huis expliciet aangaf pas vanaf januari 2021 te willen kopen. (Lees: passeren bij de notaris). Reden is het vervallen van de overdrachtsbelasting per deze datum voor bepaalde groepen kopers. In dit geval een voordeel van € 9.000,- (!) in tegenstelling tot passeren van de akte in 2020. Hoe zit het nu precies en waarom heeft de overheid hiertoe besloten voor starters die een huis gaan kopen.

Mede door de lage (hypotheek)rente en de groei van verschillende groepen nieuwe kopers zoals ouders voor hun studerende kinderen in Breda, zzp’ers die een tweede huis kopen voor verhuur en professionele investeerders die woningen kopen om te verhuren of om door te verkopen, is het voor de groep starters steeds moeilijker geworden op de woningmarkt. Dit heeft de overheid aan het denken gezet.

Met verschillende tarieven voor de overdrachtsbelasting wil het kabinet Rutte-III het voor starters makkelijker maken de koopmarkt te betreden en beleggers ontmoedigen hun geld te steken in woningen.

Starters die van plan zijn een huis te kopen, doen er nu verstandig aan het juiste moment te kiezen. Alle huizenkopers betalen dit jaar nog 2 procent overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning.

In 2021 betalen starters tussen de 18 en 35 jaar, die dus voor het eerst een woning kopen, eenmalig géén overdrachtsbelasting. Kopers die de woning zelf niet gaan bewonen betalen een tarief van 8 procent.

Deze laatste groep is er juist bij gebaat de koop van een woning nog in 2020 rond te krijgen. Met de verhoging van de overdrachtsbelasting van 2 naar 8 procent, doen zij er vanaf volgend jaar immers langer over die terug te verdienen.

Voor kopers, zoals mensen boven de 35 jaar en jonge doorstromers die voor de tweede keer een huis kopen waar ze zelf in gaan wonen, betalen 2 procent van de koopsom als overdrachtsbelasting. Hierin verandert er verder niets.

De juiste overdrachtsdatum voor het passeren van je woning kan van groot belang zijn de komende periode. Een eventuele aanpassing van passeerdatum in een al eerder gesloten koopcontract, welke nog moet passeren bij de notaris, kan ook nog financieel voordeel opleveren. Jouw makelaar kan je hierover adviseren

BLOG | Goed nieuws voor starters die een huis gaan kopen?
Pieter Ahsman RM/RT
Neem contact op met Pieter

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht