Kopen en/of verkopen? Is dit het juiste moment?

Geschreven door Robbin Trumpi RM/RT op 14 februari 2023

Is het nu wel de tijd om een woning te kopen? En als je al een koopwoning hebt, hoe doe je dat dan met de volgorde; eerst kopen of eerst verkopen?
De media staat vol over de energiecrisis, de stijgende hypotheekrentes & woonlasten en de dalende huizenprijzen. Heel primair gezegd zou je dus het beste kunnen wachten tot woningen vermoedelijk goedkoper worden, maar in praktijk klopt dit niet altijd.

Hypotheekrente

De dalende woningmarkt heeft te maken met verschillende factoren, maar een hele belangrijke is de hypotheekrente die stijgt. Waar de rente in het begin van 2022 nog op circa 1,75% - 2,00% stond, staat deze op dit moment op 4,10% - 4,25 %. Een forse stijging in amper een jaar tijd, maar nog altijd een lage rente. De gemiddelde rente over de afgelopen 30 jaar ligt op circa 6,00-7,00%. Maar het is niet uitgesloten dat de rente nog verder gaat stijgen. Dus is het per situatie verschillend waar je verstandig aan doet. Wanneer je kleiner wilt gaan wonen, is het zeker de overweging waard om je woning in de verkoop te zetten! De voorspellingen zijn dat de woningmarkt met circa 8 tot 11% zullen gaan dalen. Wanneer je ‘goedkoper’ gaat wonen is het dus zeker de moeite waard om te gaan verkopen. De duurdere woning daalt immers in reëel geld meer dan de goedkopere woning. Ook de maandelijkse lasten m.b.t. energie zullen enorm dalen.

Verduurzamen

Ook zijn de subsidie regels voor het verduurzamen van een woning nog goed in 2023 en is het de vraag of de overheid / gemeentes in de toekomst dit ook nog zullen voorzien. Je kunt uiteraard ook van deze regelingen gebruik maken op je huidige woning, maar dan zit je tijdelijk in de bouwwerkzaamheden. Hoe fijn is het dan als je je nieuwe woning nog niet bewoond en je er dus vrij kan klussen, zonder dat het je huidige woongenot aantast.

Starterslening

Dan hebben we ook nog de starterslening, die nieuw leven heeft gekregen. Woningen die vallen binnen de NHG grens (€ 405.000,- k.k.) komen hiervoor in aanmerking. Starters op de woningmarkt, die hun eerste woning kopen, niet ouder zijn dan 45 jaar en die dus net niet het volledige bedrag kunnen financieren, kunnen tegen een aflossings- en rentevrije lening van € 50.000,- deze woning wellicht wel aankopen. Na 3 jaar zal opnieuw getoetst worden of je dan wel financieel kan aflossen.

Mijn mening

Kort samengevat is mijn mening dat het nog steeds een goede tijd is om een woning te kopen / verkopen, maar dat het wel specifiek per situatie afhankelijk is. De prijzen zullen wel wat gaan dalen de komende tijd, maar dat zorgt voor een wat meer evenwichtige markt. Ook zullen minder woningen boven de vraagprijs verkocht worden en is er meer onderhandelingsruimte bij te koop staande woningen. Verstandig is ten alle tijden om je woning eerst in de verkoop te zetten en vanuit daar de zoektocht naar de nieuwe woning te starten. Zeker in deze tijd kan dat zelfs extra gunstig uitpakken. Uiteraard kunnen wij je helpen bij het bepalen van de juiste strategie hierin.

Kopen en/of verkopen? Is dit het juiste moment?
Robbin Trumpi RM/RT
Neem contact op met Robbin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Huis kopen in Breda? Houd in deze prijsklasse rekening met overbieden

Huis kopen in Breda? Houd in deze prijsklasse rekening met overbieden

Vorige maand publiceerde de NOS een artikel met als titel: ´Overbieden weer normaler in krappe huizenmarkt´. We doken in de cijfers om te zien wat de trend in Breda is. Wat blijkt?...
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht