Veel woningen voor de markt uit verkocht? Zo zit het echt

Geschreven door Michael Leijte op 19 juni 2024

De volgende uitspraak heb je de afgelopen maanden op een verjaardag vast eens iemand horen doen: 'Als een woning op Funda komt, ben je eigenlijk al te laat'. Woningen worden vaak razendsnel verkocht. En ja, soms worden er woningen voor de markt uit verkocht. Maar gebeurt dit nu vaker dan normaal? We zochten het uit.

8 procent woningen voor de markt uit verkocht
Op dit moment wordt in Breda zo'n 8 procent van de woningen voor de markt uit verkocht. Dit is niet veel meer of minder dan gebruikelijk, zegt makelaar Robbin Trumpi. "In de huidige markt, met veel vraag, is het voor huizenbezitters vaak juist interessant om een woning gewoon op Funda te laten plaatsen. Zodat er veel kijkers op afkomen en verkopers de beste prijs kunnen krijgen."

Prijs niet het belangrijkste
Het zijn vooral woningen vanaf zes ton die voor de markt uit worden verkocht. "Vaak zie je dat die verkopers dan niet alleen naar de beste prijs kijken. Soms hebben ze bijvoorbeeld tientallen jaren met veel plezier in een huis gewoond en gunnen ze het een ander, die er via-via direct bij is, om er met net zoveel plezier te wonen. Ook zijn er verkopers die het geen fijn idee vinden dat hun woning tentoon wordt gesteld op het internet."

Razendsnel verkocht
Ondanks dat er niet direct meer woningen voor de markt uit worden verkocht, is het volgens Robbin toch handig dat je een voorsprong pakt op andere huizenzoekers. "Wanneer je als eerste op de hoogte bent van het nieuwste aanbod, heb je de zekerheid dat je een bezichtiging kunt inplannen. Snel kunnen kijken geeft je meer bedenktijd bij het uitbrengen van een bod. Ben je als laatste ingepland, dan heb je die tijd vaak niet."

Een voorbeeld uit de praktijk: in het weekend komt een gewilde woning online met een vraagprijs van vier ton. De telefoon staat maandagochtend roodgloeiend. Om 11:00 zijn er 44 bezichtigingen ingepland bij de woning. Er wordt gestart met een reservelijst. Er zijn dan vaak twee kijkmomenten en iedereen krijgt een uiterste datum om een bod uit te brengen. Het winnende bod wordt gekozen en de verkoop is een feit. De doorlooptijd is 14 dagen.

Als eerste op de hoogte
Er zijn verschillende manieren om als eerste op de hoogte te zijn van nieuw aanbod. Vaak delen makelaars op hun website of social mediakanalen welke woningen zij binnenkort in de verkoop krijgen. Een andere manier om er continu bovenop te zitten is het inschakelen van een aankoopmakelaar.

"We hebben de afgelopen periode al veel mensen kunnen helpen bij het vinden van hun woning", vertelt Robbin. "Als makelaar heb je natuurlijk het beste zicht op de markt. Wij weten vaak welke woningen er te koop gaan komen. Dan zit je dus ruim voor Funda. Ook is het voor mensen steeds lastiger om te bepalen wat ze moeten bieden op een woning. Daar helpen we bij en dat vergroot de kans van slagen enorm."

Ben je benieuwd hoe Van der Sande Makelaars ook jou helpt bij het vinden van je nieuwe woning? En wat je van een aankoopmakelaar kunt verwachten? Bekijk dan hier hoe onze aanpak ook jou kan helpen. Samen vinden we jouw nieuwe woning.

Updates over de huizenmarkt in Breda
Vond je dit een interessant artikel? Ben je benieuwd hoe de huizenprijs zich ontwikkelt? Meld je dan hier aan voor onze updates en mis niets over de huizenmarkt in Breda.

Veel woningen voor de markt uit verkocht? Zo zit het echt
Robbin Trumpi RM/RT
Neem contact op met Robbin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Steeds meer woningen te koop in Breda:

Steeds meer woningen te koop in Breda: "Er komt nog meer aan."

De woningmarkt in Breda is volop in beweging. Woningen worden snel verkocht en de gemiddelde verkoopprijs ligt hoog. Daar staat tegenover dat ook het aanbod de laatste maanden fors...
Vijf tips waarmee je jouw kans op een succesvol bod vergroot

Vijf tips waarmee je jouw kans op een succesvol bod vergroot

Ben je op zoek naar een woning in Breda? Het is op dit moment, door de enorme vraag, vaak lastig om een woning aan te kopen. Zeker op woningen tot zes ton wordt vaak overboden. Daarom...
Bekijk overzicht