BLOG | Ga jij verhuizen of verbouwen in de huidige woningmarkt?

Geschreven door Robbin Trumpi RM/RT op 29 juli 2019

Verhuizen of verbouwen?

Veel woningeigenaren lopen tegen dit dilemma aan. Je woont al jaren in je – op zich prima – huis, maar je wilt graag meer ruimte of iets anders. Verhuizen is een optie, maar die fijne buren, dat restaurantje om de hoek of de voorzieningen in de buurt zijn ook wel heerlijk. Stel jezelf de volgende vragen om tot een weloverwogen beslissing te komen.

Wat zijn je wensen en eisen precies?

Waar moet je nieuwe woning aan voldoen? Wil je meer ruimte op de begane grond of meer vrijheid in de natuur? Wil je een ruimere tuin of ben je de persoon die graag geniet van het bruisende centrum? Zomaar wat simpele zaken die veel invloed kunnen hebben op je keuze. Belangrijk is dat je samen met je medebewoner een lijstje maakt met je wensen en eisen en bepaal op die manier stap voor stap wat de mogelijkheden zijn.

BLOG | Ga jij verhuizen of verbouwen in de huidige woningmarkt?

Wat is je financiële ruimte?

Klinkt logisch, maar oh zo belangrijk voor je keuze. Hoeveel mag een eventuele uitbouw kosten? Zijn er mogelijkheden binnen je huidige hypotheek om dat te realiseren of dien je hiervoor je spaargeld aan te breken? Wellicht is het slimmer om met de huidige rentestand te verhuizen en kom je met je duurdere woning netto goedkoper uit? Onze financieel adviseurs kunnen de overwegingen met jou bespreken, want wellicht dat je wensen en verlanglijstje er heel anders uit kan komen zien.

Wat betekent verhuizen voor jou?

Is een belangrijke vraag die je jezelf af moet vragen. De kans is groot dat je het aanbod op Funda van binnen en buiten kent. Je komt meerdere malen een droomhuis tegen en je ziet jezelf er helemaal wonen, maar wat komt er verder bij kijken? Houdt er bij het verhuizen rekening mee dat je maximaal 100% van de waarde van de woning kan financieren en dat je bijkomende kosten zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en financieringskosten, etc, met eigen geld moet financieren. Wanneer je een overwaarde verwacht op je eigen woning is dat uiteraard geen probleem en is verhuizen zeker een interessante optie. Laat ons eens langs komen voor een vrijblijvend gesprek om een inschatting te maken wat jouw woning waard is en wat de beste strategie is om te vermarkten. Zo kun je beter inschatten hoe hoog de eventuele overwaarde van je huis is om zo een verdere overweging te maken met betrekking tot je verlanglijstje en je budget.

Wat is de meerwaarde van verbouwen?

Je bent eigenlijk heel tevreden over je prachtige tuin en de gezellig buurt, dan is het wellicht een overweging om te gaan verbouwen. Een uitbouw kan net die extra ruimte bieden om die speelhoek voor de kinderen of om die open leef keuken te creëren. Liever een extra slaapkamer? Zet dan een dakkapel op zolder. Pas een verbouwing in eerste instantie wel alleen toe voor je eigen wensen en niet voor de verkoop. Een verbouwing kan zeker meerwaarde bieden voor je woning, maar de kans is klein dat je het volledige bedrag terug verdient. Laat je daarom altijd goed informeren, want het is wel goed om de toekomstige bewoner in het achterhoofd te houden. Houd de verbouwing neutraal en modern en zorg dat de verbouwingen passen bij jou en je omgeving.

BLOG | Ga jij verhuizen of verbouwen in de huidige woningmarkt?
Robbin Trumpi RM/RT
Neem contact op met Robbin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht