Verzekeren voor een verbouwing

Geschreven door Fabiƫnne Dijkgraaf op 15 december 2022

De plannen voor de verbouwing zijn rond, dus de aannemer kan beginnen. Je droomt al van het eindresultaat. Maar heb je goed nagedacht over de weg ernaartoe? Wie dekt bijvoorbeeld de schade die door de bouwvakkers wordt gemaakt? Denk niet alleen na over je verzekering ná de verbouwing, maar zeker ook tíjdens de verbouwing.

Inboedel- en opstalverzekering

Een ongeluk zit al in een klein hoekje. Laat staan wat voor ongelukken er kunnen gebeuren als er gesloopt en gebouwd gaat worden. Er kan tijdens een verbouwing van alles gebeuren. Er lopen de hele dag door mensen in en uit met grote materialen. Beschadigingen aan de bestaande bouw komen vaker voor dan je denkt. Over het algemeen zijn dit schades die betrekking hebben op je inboedel- en opstalverzekering. Pak deze er, voor de start van de verbouwing, eerst even bij om te controleren wat je hebt verzekerd.

Niet-gedekte schade

Wat vaak niet gedekt wordt is schade die aan je huis wordt toegebracht door bijvoorbeeld vandalen of inbrekers op het moment dat je tijdelijk niet in je woning woont of kunt wonen. Krijg je een nieuwe pui of een nieuw dak en kan je woning daardoor niet afgesloten worden? Ook dan keert de verzekering vaak niet uit. Je hebt je woning immers niet afgesloten en daarmee vrij toegankelijk gemaakt voor iedereen die zonder sleutel naar binnen zou willen. Ook ramen die per ongeluk kapot worden getikt worden vaak niet gedekt. Ook gestolen bouwmaterialen die je open en bloot hebt liggen worden niet gedekt. Bouwmaterialen bewaar je het best in een ruimte die je kunt afsluiten.

Verzekering aannemer

Voordat je ‘ja’ zegt tegen de aannemer, is het ook goed om de verzekering van de aannemer te checken. Is hij aangesloten bij een brancheorganisatie? In hoeverre ben je bijvoorbeeld gedekt bij een faillissement? Zodra je bouwschade bij jouw verzekeraar opgeeft, verhaalt deze het vaak weer op jouw aannemer. Het helpt om er zeker van te zijn dat de aannemer een Construction All Risk (CAR) verzekering heeft. Deze verzekering dekt schades die zijn ontstaan tijdens de bouw, door toedoen van de aannemer. Heb je geen aannemer, maar word je geholpen door vrienden of familie, dan is het niet gek om ook bij hen te checken hoe zij zijn verzekerd mocht er iets misgaan. Dit valt onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Rechtsbijstandverzekering

Kom je toch in conflict met je aannemer, dan is een rechtsbijstandsverzekering handig. Deze verzekering is sowieso fijn om te hebben, ook in andere situaties. Houd er rekening mee dat een rechtsbijstandverzekering niet direct ingaat. Daar kan een wachttijd van drie maanden op zitten.

Verzeker de nieuwe situatie

Is de verbouwing zonder noemenswaardige problemen verlopen? Fijn! Dan wordt het nu tijd te kijken of je woning misschien meer waard is geworden. Sluit je huidige verzekering nog wel aan bij de nieuwe situatie? Geef de waarde van de woning na de verbouw zo snel mogelijk door aan de opstalverzekering. Zo voorkom je dat je woning onderverzekerd raakt en krijg je de werkelijke waarde vergoed op het moment dat je het nodig hebt.

Verzekeren voor een verbouwing
Claudia Haverland - Cools
Neem contact op met Claudia

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Huis kopen in Breda? Houd in deze prijsklasse rekening met overbieden

Huis kopen in Breda? Houd in deze prijsklasse rekening met overbieden

Vorige maand publiceerde de NOS een artikel met als titel: ´Overbieden weer normaler in krappe huizenmarkt´. We doken in de cijfers om te zien wat de trend in Breda is. Wat blijkt?...
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht