BLOG | Waar moet ik rekening mee houden bij de oplevering van mijn woning?

Geschreven door Robbin Trumpi RM/RT op 4 augustus 2020

Na lang zoeken heb je eindelijk je woning gevonden en aangekocht! Super leuk natuurlijk! Alle voorbehouden zijn verlopen, nieuwe meubels zijn gekocht en uiteindelijk moet je naar de notaris voor de officiële sleuteloverdracht. Simpele handeling zou je zeggen, maar het is toch belangrijk nog even een laatste check te doen om te kijken of je woning wel is zoals je hem in eerste instantie gekocht hebt. Hierbij een aantal tips waar je rekening mee moet houden.

Doe de eindinspectie vlak voordat je naar de notaris gaat.

Belangrijk is dat je de woning inspecteert vlak voordat je naar de notaris gaat. Zorg dat de verkopende partij bij de inspectie aanwezig is zodat die nog zaken kan toelichten over de woning en dat eventuele onduidelijkheden meteen voorgelegd kunnen worden. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van het huis kan dit een uur voordat de sleuteloverdracht plaats vindt bij de notaris.

Zijn alle afgesproken roerende zaken aanwezig in/aan het huis?

Pak de lijst van roerende zaken erbij en kijk of alle afgesproken roerende goederen aanwezig zijn. Op het moment dat er nog zaken aanwezig zijn die niet waren afgesproken of ontbreken, kan dat op dat moment nog besproken worden. Bekijk ook goed of alle zaken zoals dimmers en thermostaten er nog hangen en dat deze niet zijn vervangen door kwalitatief mindere varianten.

Meterstanden van jouw huis.

Veel woningen hebben tegenwoordig slimme meters die op afstand worden uitgelezen. Maar deze willen wel eens afwijken. Noteer daarom samen met de verkoper de standen en controleer ze op het afschrift. De watermeter moet veelal nog wel handmatig doorgegeven worden.

Schades aan de woning.

Inspecteer de woning op schades die voorheen nog niet aanwezig waren. Het wil wel eens voorkomen dat er in de tussentijd of tijdens een verhuizing beschadigingen ontstaan aan het huis die voorheen niet aanwezig waren. Voor een verkoper is het ook van belang om schades vooraf te noteren en te overleggen.

Zit jouw huis op slot en werkt alles nog?

Controleer of alle sluitingen werken. Trek ramen en deuren open en controleer of alle sleutels aanwezig zijn.

Hou het droog in huis!

Controleer alles rondom het water. Vochtproblemen zijn namelijk erg vervelend en moeilijk te achterhalen. Kijk dus goed of het water goed door stroomt en of er zowel koud als warm water aanwezig is? Controleer de verwarmingen door de thermostaat omhoog te draaien en kijk of er geen vochtplekken aanwezig zijn in het huis.

De laatste inspectie is een belangrijk onderdeel bij de aankoop van een woning. In principe accepteer je de woning als zodanig nadat de inspectie is geweest. Mocht je je oncomfortabel voelen bij de aankoop van een woning en de laatste inspectie, schakel dan een aankoopmakelaar in die met je mee komt tijdens de laatste ronde.

BLOG | Waar moet ik rekening mee houden bij de oplevering van mijn woning?
Robbin Trumpi RM/RT
Neem contact op met Robbin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht