Zo bereid je je het beste voor op de NVM Open Huizen Dag.

Het is spannend om je woning open te stellen voor andere. 10 tips om jou en je huis er picobello uit te laten zien.

1.Opgeruimd

Niemand houdt van rommel. En zeker geen potentiële huizenkoper, want die moet zoveel mogelijk "ruis" doorzien om zichzelf daar te zien wonen. Je hebt tenslotte maar één eerste indruk. Een extra tip: kom halverwege de open huizen dag nog eens terug om er zeker van te zijn dat er geen ruis tussendoor gekomen is. Een (stille) vaatwasser laten draaien om alle lege koffie kopjes weg te werken, is geen slecht idee.

2. Ruimte bieden

In het verlengde hiervan, raden wij aan om bij "grotere rommel" een opbergbox te huren voor de NVM Open Huizen Dag. Of familie/vrienden/buren met een flinke garage even lief aan te kijken. De pingpongtafel kan beter op zolder blijven en de ongebruikte stoffige hometrainer in de logeerkamer kan je het beste verwijderen. Het creëert meer ruimte en daar houden de kijkers van.

3. Weinig werk, groot verschil

Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Je kunt dit waarschijnlijk zelf doen. Denk bijvoorbeeld aan een keukenmuur die ooit wit was. Je knapt in een mum van tijd op. Draai ook eventuele losse deurklinken vast.

4. Zorg voor rust

De kijkers komen vaker in paren of groepen naar een open huis. Het is misschien goed om je kinderen en huisdieren naar vrienden of familie te brengen. Hierdoor wordt de sfeer ook wat rustiger. Dat is wel zo prettig.

5. Een schoon huis verkoopt voor een goede prijs

Een doek over de ramen, schone toiletbrillen (zorg voor voldoende toiletpapier!), geen stofnesten in de hoeken en het liefste geen kranten op de tafels. Een schoon en opgeruimd huis wordt goed ontvangen door de kijker. Nogmaals, controleer het huis midden op de dag. Als het regent, haal dan in de tussentijd een keer de dweil door de gang.

6. Neutraliseer je huis
Er wordt niet van je verwacht om een VT Wonen-huis te creëren, zonder een spoor van karakter te ontdekken. Maar het is een slim idee om alle persoonlijke spullen uit het zicht te houden. Denk aan veel foto’s, kindertekeningen en opgevouwen was die in het zicht ligt.

7. Slechte geur is taboe

Wie kent het niet: de geur van appeltaart tijdens een bezichtiging. Dat is prima, maar het hoeft echt niet. Wat wel handig is, is om de minder aangename geurtjes weg te werken. Zoals het verwisselen van de vuilniszak, het legen van de kattenbak en asbakken. Tip: check hoe je met geur kijkers kunt beïnvloeden

8. Rustig rondleiden

Bezoekers willen zich geen nummers voelen. Maak dus tijd voor elke potentiële koper, zelfs als je het drukker hebt dan je had verwacht. Begeleid, indien mogelijk, slechts één persoon (of een stel) tegelijk om ze de tijd te geven om te observeren en vragen te stellen. Als je een partner hebt, verdeel de bezoekers dan onderling met elkaar.

9. Bezichtiging? Geen afleiding dus

Zorg ervoor dat het niet te lawaaierig is tijdens de rondleiding. Andere bezoekers zorgen al voor genoeg reuring, dus laat de tv en radio uit. Een achtergrondmuziekje wat zacht afspeelt kan. Probeer je telefoon in je zak te houden, want ook die kan voor afleiding zorgen.

10. Zeg niet te veel

Houd je enthousiasme en integriteit, maar houd het zakelijk. Je hoeft niet te liegen, maar je hoeft ook niet alles te vertellen. Verkoop je je huis vanwege een echtscheiding? Er is geen reden om dit te verbergen als men erom vraagt, maar geef geen details over je ex.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht