BLOG | Nu zijn de jongeren aan de beurt!

Een tijd lang was het vrijwel onmogelijk om als starter een leuke woning te vinden. Het lijkt erop dat de coronacrisis ook invloed heeft op de woningmarkt voor jongeren. Het aantal huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar nam sinds de start van de coronacrisis met 40% toe. Is het tijd om de vlag te hijsen of toch niet?

“Soms wordt je er gewoon moedeloos van!”

De woningmarkt is al jarenlang overspannen en vooral starters hebben dit gemerkt. Urenlang Funda afstruinen opzoek naar die ene droomwoning. Het komt je vast bekend voor. Door het instellen van het prijsfilter wordt het aantal aangeboden woningen direct een stuk minder. In plaats van middenin het centrum toch maar een woning in één van de omliggende wijken. Of in plaats van 4 toch maar 3 slaapkamers. Het wensenlijstje wordt steeds wat kleiner en de frustraties nemen toe. Gevolg: starters blijven over het algemeen langer zitten in hun huidige woning of blijven langer thuis wonen.

Licht aan het eind van de tunnel

De overheid heeft gelukkig ook ingezien dat de situatie op de woningmarkt verre van ideaal is. Zo heeft het kabinet besloten dat de overdrachtsbelasting voor starters komt te vervallen. Kopers van 18 tot 35 jaar betalen dan éénmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Let op; kopers mogen nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van deze vrijstelling en zij dienen de woning zelf te gaan bewonen. Vanaf 1 april 2021 komt daar nog als voorwaarden bij dat de woning niet duurder dan € 400.000,- mag zijn. Is één van de kopers 35 jaar of ouder? Dan betaalt diegene die 35 jaar of ouder is 2% overdrachtsbelasting over zijn/haar deel.

Ook profiteren jongeren steeds vaker van de starterslening. De lening wordt veel afgesloten door schoolverlaters tussen 23 en 27 jaar oud. Iets meer dan de helft van de startersleningen wordt door deze groep aangevraagd. Hierdoor komt je droomwoning wellicht sneller binnen handbereik dan je dacht.

Daarnaast zien we ook dat het woningaanbod in grote steden de afgelopen maanden flink is toegenomen. Veel mensen die hun hypotheek hebben afgelost en al een tijdje verhuisplannen hebben, gaan nu over tot actie. Het lijkt erop dat zij nu nog willen profiteren van de overwaarde van hun huis. In Oost-Nederland is dit beeld helaas nog wel anders. Daar zien we zelfs een lichte daling van het woonaanbod.

Ben jij nog steeds hard opzoek naar jouw droomwoning? Dan geven we je hierbij een paar tips:

  • Houd onze social media kanalen zoals Facebook en Instagram goed in de gaten, hier geven wij vaak een sneakpreview weg van een woning die op Funda gaat komen;
  • Kijk eens op onze pagina ‘binnenkort in de verkoop’, hier plaatsen wij woningen die binnenkort op Funda verschijnen;
  • Wil jij als eerste op de hoogte zijn van het woningaanbod in Breda? Neem dan vrijblijvend contact op met onze aankoopmakelaar Casper. Casper heeft onlangs een blog geschreven over het vak van de aankoopmakelaar.

Last but not least, geef niet op!

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht