De Grote Veranderingen in de Nederlandse Woningmarkt van 2024: Een Frisse Blik

Geschreven door Jan-Joost van Dijk RM/RT op 20 januari 2024

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent nieuwe regels en veranderingen in de Nederlandse woningmarkt. Laten we samen duiken in de belangrijkste wijzigingen die 2024 voor ons in petto heeft. Pak een kop koffie en lees mee!

1. De Omgevingswet: Een Nieuwe Tijdperk
Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet een feit. Deze wet bundelt en moderniseert 26 bestaande wetten over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Het is een grote stap vooruit in de vereenvoudiging en verbetering van regelgeving rond onze fysieke leefomgeving.

2. Woningwaardegrens naar € 510.000
Voor de jonge huizenkopers onder ons is er goed nieuws! De woningwaardegrens voor de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting stijgt naar € 510.000. Dit betekent dat als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent en een huis koopt, je tot deze grens geen overdrachtsbelasting betaalt. Een mooie stimulans!

3. NHG Grens Omhoog
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens gaat ook omhoog naar € 435.000. Dit is een stijging ten opzichte van de € 405.000 in 2023. Voor hypotheken met energiebesparende voorzieningen ligt deze grens zelfs op € 461.100. De NHG blijft zo een aantrekkelijke optie voor veel kopers.

4. Het Einde van de Jubelton
Een belangrijke wijziging: de afschaffing van de jubelton. Vanaf 2024 is de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning verleden tijd. Gelukkig blijft de reguliere eenmalige verhoogde vrijstelling van € 31.813 voor kinderen tussen 18 en 40 jaar bestaan.

5. Verlaging Eigen Bijdrage Huurtoeslag
Goed nieuws voor huurders: de eigen bijdrage in de huurtoeslag daalt met € 34,67 per maand. Dit maakt de huurtoeslag toegankelijker en verlicht de financiële druk op veel huurders.

6. Meer Leenruimte in 2024
Er is meer leenruimte voor de aankoop van energiezuinige woningen en voor verduurzaming. Ook wordt de impact van studieleningen op de maximale hypotheek aangepast, wat vooral voordelig is voor oud-studenten. En er is extra goed nieuws voor alleenstaanden, die krijgen ook meer leenruimte.

7. Betaalbaarheidsgrens naar € 390.000
Last but not least, de betaalbaarheidsgrens voor koopwoningen stijgt naar € 390.000. Dit is een belangrijke stap om betaalbare woningen toegankelijk te houden en stimuleert bouwprojecten.

Conclusie
2024 belooft een interessant jaar te worden voor de woningmarkt. Of je nu koopt, verkoopt, huurt of verhuurt, deze veranderingen hebben invloed op ons allemaal. Laten we hopen dat deze wijzigingen leiden tot een gezondere, toegankelijkere woningmarkt voor iedereen.

Heb je vragen of wil je jouw gedachten delen over deze ontwikkelingen? Laat gerust een reactie achter!

De Grote Veranderingen in de Nederlandse Woningmarkt van 2024: Een Frisse Blik
Jan-Joost van Dijk RM/RT
Neem contact op met Jan-Joost

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

10 tips alvorens met een bezichtiging te starten

Budget en financiering:
Bekijk overzicht